Ekim, 2022 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Ceza Hukukunda Doğrudan ve Olası Kast Kavramları

Ceza Hukukunda Kast Nedir? Kast suçun manevi unsurları arasında yer alır. Türk Ceza Kanununda kast kavramı tanımlanmıştır. Buna göre “kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleÅŸtirilmesidir” (m.21/1). Bu tanıma göre kastın…

Yoksulluk Nafakası ve Şartları

Yoksulluk Nafakası Nedir? Türk hukukunda dört çeÅŸit nafaka vardır bunlar; yoksulluk, tedbir, iÅŸtirak ve yardım. Yoksulluk nafakası Türk Medeni Kanununun 175. maddesinde düzenlenmiÅŸtir buna göre; “BoÅŸanma yüzünden yoksulluÄŸa düşecek taraf,  kusuru daha…

Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) ve Şartları

KoÅŸullu Salıverilme Nedir? Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Ä°nfazı Hakkında Kanunun  107. maddesinde koÅŸullu salıverilme düzenlenmiÅŸtir.  KoÅŸullu salıverilme, mahkum olunan cezanın bir kısmının infaz kurumunda çekilmesinden sonra, geri kalan kısmının ka…

Fiil Ehliyeti ve Hak Ehliyeti

Hak Ehliyeti Nedir? Haklara ve borçlara sahip olma ehliyetine hak ehliyeti denir. Bu yönü ile hak ehliyeti kiÅŸilik kavramı ile eÅŸ anlamlıdır. Türk Medeni Kanunu m.8’e göre her insan din, dil, ırk, renk gibi farklar gözetilmeksizin hak ehliyeti var old…

Masumiyet (Suçsuzluk) Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı

Masumiyet (Suçsuzluk) Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Nedir? Masumiyet karinesi,  suçluluÄŸu mahkeme kararıyla sabit oluncaya kadar herkesin masum kabul edildiÄŸi karineye masumiyet karinesi denir.  Temel bir insan hakkı olarak kabul edilir ve yetkili mak…

Sonuç bulunamadı