Koşullu Salıverilme Nedir?
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107. maddesinde koşullu salıverilme düzenlenmiştir.
Koşullu salıverilme, mahkum olunan cezanın bir kısmının infaz kurumunda çekilmesinden sonra, geri kalan kısmının kanunda belirtilen belirli şartlar ile cezaevi dışında geçirilmesi sağlanır.
Koşullu salıverilme, cezanın değişmesini ifade etmemekte, cezaların infazını tamamlayan bir nitelik arz etmektedir. Hükümlü ıslah ve terbiye programının gereklerine uygun davranarak iyi halli sayılır ve cezanın kalan kısmını infaz kurumu dışında geçirir. Koşullu salıverilen hükümlü cezasının kalan kısmını dışarıda infaz edildiği süre içerisinde iyi halli olmak ve yeni bir suç işlememek zorundadır.
Koşullu Salıverilmenin Şartları Nedir?
- Mahkum olduğu hapis cezasını kanunda gösterilen belli bir kısmını ceza infaz kurumunda çeken kişi koşullu salıverilmeden yararlanacaktır.
- Koşullu salıverilme için mahkumun kurumdaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmiş olması gerekmektedir. İyi halli olması, serbest bırakıldığında da bir suç işlemeyeceğine yönelik emare olması anlamına da gelmektedir. İyi halin tespiti için hükümlünün cezaevindeki kurallara uymadaki özeniyle ileride de bu şekilde hareket edeceğine dair güven vermesi aranır.
- İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması halinde koşullu salıverilmeden kişi yararlanamaz. İlk tekerrür hükmü uygulandıktan sonra kişinin yeniden suç işlediği hallerde karşımıza çıkar.
Koşullu salıverilen hükümlü, denetim süresi içinde yükümlülüklere uygun ve iyi halli olarak geçirdiği takdirde ceza infaz edilmiş sayılır. Koşullu salıverilen hükümlü, eğer denetim süresi içinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlerse veya kendisine yüklenen yükümlülüklere uymamakta ısrar ederse koşullu salıverilme kararı geri alınır.
CvGTİHK 107/15-a maddesine göre hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemek koşullu salıverilme kararının geri alınması için yeterli değildir, ayrıca bu suçtan dolayı mahkum olmak da gerekmektedir. Koşullu salıverilme kararının geri alınması halinde hükümlünün, sonraki suçu işlediği tarihten itibaren başlamak ve hak ederek tahliye tarihini geçmemek koşuluyla sonra işledği her bir suç için verilen hapis cezasının iki katı sürenini ceza infaz kurumunda çektirilmesine karar verilecektir (CvGTİHK m. 107/13)