Davadan Feragat ve Sonuçları (HMK M.307)

Davadan Feragat

Davadan Feragat Nedir?

Davadan feragat, görülmekte olan bir davanın davacısının mahkemeye yönelik ve varması gerekli olan tek taraflı bir irade açıklamasıyla talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesine denir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 307. maddesinde düzenlenmiştir. Feragatin en önemli hükmü, görülmekte olan bir davayı sona erdirmesidir.

Davadan feragat
MADDE 307- (1) Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.

Davadan Feragat Nasıl Yapılır?

Feragatin geçerli olabilmesi için ve kendisinden beklenen sonucu doğurabilmesi için tek taraflı irade beyanı yeterlidir. Yani feragatin etki doğurabilmesi için mahkemenin veya karşı tarafın onayına ihtiyaç yoktur. Feragat dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Davacı vekilinin davadan feragat edebilmesi için açıkça yetkilendirilmesi lazım.

Davayı kabul ve sulh olunabilmesi için ancak üzerinde serbestçe tasarrufta bulunulabilecek bir dava olması lazım ama davadan feragatte ise tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği davalarda bile mümkündür. Bunun istisnası Cumhuriyet Savcısının taraf olduğu davalarda feragatin hüküm doğurmamasıdır. Hakimin kusuru nedeniyle devlet aleyhine açılan tazminat davalarında feragat sonuç doğurmaz.

Feragatten rücu edilmesi mümkün değildir ancak irade bozukluklarına dayanılarak dönülebilir. İkrar ile dava sona ermez sadece o olay çekişmeli olmaktan çıkar feragatte ise dava sona erer.

Ne Zaman Davadan Feragat Edilebilir?

Davadan feragat HMK m.310’da belirtildiği üzere feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir ve HMK 309’da belirttildiği üzere sözlü ya da yazılı olarak gerçekleştirilebilir.

Davadan Feragat Durumunda Yargılama Giderleri

Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Feragat talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yani kısmi feragat var ise yargılama giderleri ona göre belirlenir. Davalı, davanın açılmasına kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermemiş ve yargılamanın ilk duruşmasında da davacının talep sonucunu kabul etmiş ise yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilmez.

Davadan Feragatin Sonuçları

Feragatin konusu davacının dilekçesinde belirttiği talep sonucudur, tamamı veya bir kısmına ilişkin olabilir. Davadan feragatin en önemli sonucu da davacının dava konusu yaptığı haktan vazgeçmesidir. Yani o talebe ilişkin bir daha dava açılamaz. Davadan feragat ile dava konusu uyuşmazlık sona erer.

Daha yeni Daha eski